Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Facebook

Facebook_link

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Lever Tara - Durmitor

Lever Tara - Durmitor

Lever Tara - Vrijedna arheološka svjedočanstva o žiteljima Lever Tare iz perioda praistorije pružaju tumuli (grobne humke), sa lokaliteta Žugića gumno, uz samu obalu rijeke Tare. U blizini Gradine nalazi se žrtvenik - ara, sa uklesanim votivnim natpisom, posvećena orjentalmom Božanstvu Mitri (čiji je kult u I i II vijeku poštovan širom rimskog carstva). Mitreum je smješten pored puta koji je u antičko doba povezivao Pljevlja (municipijum S) i Nikšić (Anderba). Selo je dobilo ime po stražarima Leverima (Neferima) koji su obezbjeđivali stari rimski prolaz Lever Tara.

U Žugića gumnu nalaze se i ostaci srednjovjekovnih stećaka-mramora (nadgrobnih spomenika), koje nazivaju i „grčko groblje“, danas nas  podsjećaju da su ljudi i ranije odavali počast svojim mrtvima. Na Luci se nalazi reljefni stećak u obliku ploče, koja prikazuje scenu lova (lovac objema rukama drži koplje usmjereno ka uhvaćenoj životinji, dok  tri psa  progone ostalu divljač).

Selo je okruženo zelenim livadama i šumarcima kroz koje  protiče Leverski potok, na kojem je nekada bilo više vodenica, sada postoji samo jedna koja nije u funkciji. Sastoji se iz dva dijela, gornji i donji Leveri. U cijelom selu ima oko 30-tak kuća, 20 domaćinstava i oko 60 stanovnika. Od postojećih objekata 85%  su stare gradnje, a preostali dio novogradnja. U selu postoji četvorogodišnja osnovna škola, koju trenutno pohađa 4 učenika. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom i poljoprivredom, u malom obimu, samo za svoje potrebe. Reprezentativni spomenik sakralne arhitekture u blizini jeste manastir  Sv. Arhanđela Mihaila iz 15. vijeka. Prvi put se pominje 1591. godine, kada je crkva obnovljena i živopisana od strane popa Strahinje iz Budimlja. Nekada je bio važan duhovni i vjerski centar gdje su prepisivane  brojnr knjige. Tokom arheoloških istraživanja 1995. godine, pronađeni su ostaci crkvenog svijećnjaka i fragmenti posrebrene oplate sa scenom Isusa na prijestolu i Raspeća, veliki gvozdeni ključ nešto grnčarije. Uz crkvu su otkriveni i ostaci manastirskog konaka.

Meteo Žabljak

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna