Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Satelitskom ogrlicom markiran medvjed u NP Biogradska gora

Satelitskom ogrlicom markiran medvjed u NP Biogradska gora

NP_Biogradska_gora_markiran_medvjed_Nikola

Jutros u 3:10 časova u NP Biogradska gora po prvi put u istoriji Crne Gore, uhvaćen je i satelitskom ogrlicom markiran medvjed „Nikola“, težak impozantnih 255 kilograma.

„Ekspertski tim za medvjede sa Biološkog fakulteta iz Beograda na čelu sa doc.dr. Duškom Ćirovićem, veterinarom Slobodanom Spasojevićem u saradnji sa Službom zaštite NP Biogradska gora je uspješno završio ovaj projekat, koji traje već pune dvije godine“, informisao je direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić.

Po riječima profesora Ćirovića, medvjed Nikola je jedan od najvećih uhvaćenih, premjerenih i markiranih medvjeda na Balkanu.

Projekat „Posmatranje medvjeda“ predstavlja zajedničku inicijativu NP Biogradska gora i NP Tara, u okviru regionalnog projekta koji realizuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i NVO „Parkovi Dinarida-mreža zaštićenih područja Dinarida“ pod nazivom „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, pod pokroviteljstvom švedske razvojne agencije SIDA.  Inicijativa je posvećena razvoju turizma orijentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda.

U naredne tri godine će se saradnjom predstavnika nauke i privrede uspostaviti sistem za razvoj i održivi korišćenje resursa i zaštitu prirode.Stanovnici zaštićenih i okolnih područja dobiće priliku da se uključe u mjere zaštite divljači, ali i kreiranje turističke ponude kao što su vodiči za posmatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju i drugih turističkih usluga zasnovanih i orjentisanih na prirodu.

Medvjed Nikola će naredne tri godine redovno dostavljati podatke o realnom vremenu, podatke o svom kretanju po šumama i planinskim masivima Crne Gore.

NP Biogradska gora

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna