Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Nacionalni park Durmitor generiše razvoj sjevera Crne Gore

Nacionalni park Durmitor generiše razvoj sjevera Crne Gore

sjednica_savjetodavnog_tijela_12_oktobar_2017

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizovali su Sjednicu socio-ekonomskog savjeta, u Upravi NP Durmitor. Jedna od ključnih tema koje su razmatrane tokom sjednice bila je Analiza rezultata tekuće turističke sezone sa prijedlogom mjera za pripremu i unaprijeđenje naredne zimske i ljetnje turističke sezone u NP Durmitor.

Na početku Sjednice učesnike je pozdravio direktor JPNPCG Elvir Klica koji je istakao značaj održavanja Socio-ekonomskih sjednica u cilju saradnje i razmatranja ključnih problema i izazova sa kojima se susreću lokalne uprave i zajednice. Takođe je kazao da sugestije i prijedlozi članova Savjeta daju podsticajne i kvalitetne smjernice u kom pravcu razvijati planove i programe NPCG u budućem periodu.

Klica je informisao da su NPCG ostvarili uspješnu turističku sezonu, posebno Parkovi na sjeveru Crne Gore, među kojima posebno mjesto pripada NP Durmitor.

„Nesporno je da je NP Durmitor područje od izuzetnog značaja ne samo za JPNPCG, već i za našu zemlju, jer generiše razvoj cijelog sjevera i predstavlja potencijal prepoznat ne samo na nacionalnom, već i međunarodnom nivou“.

Kada je riječ o značajnijim infrastrukturnim objektima, Klica je istakao da se otvaranje restorana Crno jezero očekuje do kraja godine, da je izabran izvođač radova enterijera i da su otklonjene barijere da se poslovi opremanja privedu kraju.

„Takođe u cilju promocije, planiramo da na najvećem sajmu turizma u Berlinu, sljedeće godine,  predstavimo tradicionalni način izrade drvenog splava. Očekujemo da kroz promociju Durmitora ujedno pospješimo promociju ne samo ovog Parka, već i ostalih parkova“, zaključio je direktor.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićevic istakao je da opština Žabljak zajedno sa NP Durmitor i drugim subjektima inicira razvojne projekte. 

Podaci pokazuju da se Žabljak pozicionirao kao vodeći ljetnji i zimski turistički centar na sjeveru Crne Gore i da će iz godine u godinu to ići samo jednom uzlaznom putanjom. Što se tiče saradnje između Opštine i Parka, ona je zadovoljavajuća. Danas smo takođe informisali da je Opština inicirala zajedno sa Nacionalnim parkom i Direkcijom javnih radova projekte, kao što je tender koji je u toku za izgradnju parkinga od Hotela Durmitora do rampe na Crnom jezeru, izmještanje puta prema Tepcima i svega onoga sto se tiče pomoći ljudima koji žive u okviru Nacionalnog parka. On je takođe podsjetio da je 51 odsto teritorije opštine Žabljak pod NP Durmitor što ima izuzetan značaj, i da će ta saradnja sigurno biti intenzivnija kroz projekte međunarodnog karaktera, a sve ono što budu i planovi i programi NP Durmitor i Javnog preduzeća, od strane lokalne Uprave, će imati izuzetnu podršku i saradnju“.

Zahvaljujući prirodnim vrijednostima i raznovrsnoj turističkoj ponudi, NP Durmitor bilježi rekordnu posjećenost ove godine.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović je istakao da će sugestije, mišljenja i prijedlozi članova Socio-ekonomskog savjeta biti od velike koristi i naći svoje mjesto u planovima upravljanja koje donosimo za sledeću i naredne godine.

„Kada je riječ o turističkoj sezoni, NP Durmitor je ostvario rezulat iznad svih rezultata u zadnjih 25 godina, da smo imali 43% veću posjeta u odnosu na prošlu godinu, čemu je prethodila dobra priprema ljetnje turističke sezone“, kazao je Pajović.

„Naredni period usmjerićemo u pravcu pripreme zimske turističke sezone. Imajući u vidu da je veći dio Parka nepristupačan za posjetioce u zimskom periodu, na lokalitetima gdje je dozvoljen  dolazak turista svakako da ćemo unaprijediti stanje u odnosu na prethodne godine, prvenstveno obilazak Crnog jezera i hodanje na krpljama i druge sadržaje”, informisao je Pajović.

Članovi Socio-ekonomskog savjeta, zaključili su da je potrebno češće održavati ovakve i slične skupove i informisati o realizovanim aktivnostima i planovima, kao i o budućim projektima koji se donose u cilju podrške razvoju Durmitorskog područja. Sjednici su prisustvovali, pored predstavnika JPNPCG - NP Durmitor, predstavnici opština kojima gravitira nacionalni park, mjesnih zajednica, lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna