Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Aktivnosti NP Skadarsko jezero na spriječavanju nezakonitog lova

Aktivnosti NP Skadarsko jezero na spriječavanju nezakonitog lova

zaplijenjena_sredstva_metak_puska_oktobar_2017

Služba zaštite NP Skadarsko jezero je 8. oktobra 2017. godine, u reonu Čakovice, uočila protivpravnu aktivnost, odnosno zatekla dva lica u vršenju nelegalnog lova puškama na ptice iz drvenog čamca. O ovom slučaju su odmah obavješteni službenici Uprave Policije, pri čemu su lica privedena u Policijsku stanicu u Virpazaru.

Ovom prilikom su zaplijenili sljedeća sredstva: dvije lovačke puške „Bajkal“, petometka kugla 601 - 6 komada, 39 komada metaka „12 kalibar“, čamac zeleni drveni sa dva kolomata, motor „Tomos“ 4 KS i rezervoar za gorivo od 12 litara, kao i nezakonito odstrijeljenih sedam ptica: pet baljoški i dvije patke.

Napominjemo da je lov na prostoru Nacionalnih parkova Crne Gore zakonom zabranjen. Uprava JPNPCG - NP Skadarsko jezero je čvrsto riješena da u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa postojećim materijalno-tehničkim i ljudskim kapacitetima, suzbije svaki oblik nezakonitog vršenja radnji u ovom zaštićenom prostoru. U cilju ostvarivanja postavljenog cilja, apelujemo na javnost da podrži aktivnosti NP i svaki oblik nelegalnih aktivnosti prijave na dežurni broj Službe zaštite 067 344 496. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim djelovanjem svih subjekata uključenih u zaštitu prostora NP Skadarsko jezero doprinijeti suzbijanju svih vidova nelegalnih aktivnosti kojima se ugrožava posebno riblji i ptičji fond.

NP Skadarsko jezero vršiće i u narednom periodu pojačane aktivnosti u cilju zaštite i očuvanja prirodnih, kulturnih i ljudskim radom stvorenih vrijednosti.

Nacionalni parkovi kao zaštićena prirodna dobra uživaju posebnu zaštitu. U skladu sa odredbama Zakona o nacionalnim parkovima Crne Gore, zabranjeno je hvatanje ili ubijanje ugroženih životinjskih vrsta koje žive na području nacionalnog parka, te ubijanje ili hvatanje strogo zaštićenih ptica, naročito selica, uništavanje njihovih gnijezda i jaja ili uklanjanje gnijezda čak i ako su prazna.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna