Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Dani evropske baštine obilježeni u NP Durmitor

Dani evropske baštine obilježeni u NP Durmitor

ministar_kulture__direktor_Elvir_Klica_splavar_Goran_Lekovic_na_drvenom_splavu

Izradom tradicionalnog drvenog splava na rijeci Tari i splavarenjem, Javno preduzeće za nacionalne prakove Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom kulture, obilježilo je manifestaciju kulture Dani evropske baštine u NP Durmitor u kanjonu rijeke Tare (selo Đurđevića Tara), 30. septembra 2017. godine.

„NP Durmitor i kanjon rijeke Tare nalaze se na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne i kulturne baštine i danas smo upravo ovdje da ukažemo na univerzalne vrijednosti najdubljeg kanjona u Evropi koji se izdvaja po mnogim vrijednostima od ostalih prirodnih područja. Kada je riječ o turističkoj ponudi ne samo NPCG, već i Crne Gore, splavarenje i rafting predstavljaju neodvojivi dio turističke ponude cijele Crne Gore, a svi oni koji se bave raftingom, napravili su brend koji je prepoznatljiv u cijeloj Evropi i svijetu“, kazao je direktor JPNPCG Elvir KLica.

Direktor Klica se takođe zahvalio svim gostima na učešću, posebno ministru kulture Janku Ljumoviću, kao i triftaru Goranu Lekoviću koji je sa savojim saradnicima prikazao tradicionalni način izrade splava i organizovao splavarenje rijekom Tarom drvenim splavom i gumenim čamcima.  

„Dani evropske baštine, deseti put u Crnoj Gori, projekat koji je Savjet Evrope i Evropska komisija, od 1999. godine, postavila kao važan izazov promocije kulturne raznolikosti i jedinstvenosti kulturne baštine u širem kontekstu. Ove godine specifično tema je posvećena prirodnoj baštini i kulturnom pejzažu, jednom i pojmu i politici, koja je danas izuzetno važna i aktuelna u evropskim kulturnim politikama“, kazao je, između ostalog, ministar Janko Ljumović. 

 „Na ovaj način u Crnoj Gori promovišemo vrijednosti kulturnog pejzaža, a nalazimo se na vrlo jedinstvenom mjestu kanjonu rijeke Tare koji nije samo važan i jedinstven za nas u Crnoj Gori, nego i za cijelu Evropu.“ 

Za mjesto obilježavanja ovogodišnje proslave Dana evropske baštine izabran je NP Dumitor, odnosno basen rijeke Tare. 

„Izuzetno smo zadovoljni što se jedan dio ove velike manifestacije Dani evropske baštine održava u NP Durmitor, u kanjonu rijeke Tare, koji je 1977. godine upisan u Svjetski rezervat biosfere, dok je NP Durmitor, na UNESCO-voj Listi svjetske baštine prirodnih vrijednosti od 1980. godine. Ovaj događaj je značajan za nas i ukazuje na dobru saradnju između Ministarstva kulture i naše institucije, te smatram da je i ova današnja aktivnost doprinos zajedničkoj promociji Nacionalnog parka. Takođe mi ispoljavamo dobar odnos saradnje sa lokalnim upravama, lokalnim zajednicama, turističkim poslenicima, te preduzetnicima, a sve u pravcu da zaštitimo, unaprijedimo i valorizujemo izuzetne vrijednosti NP Durmitor“, kazao je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

Program manifestacije u NP Durmitor osmislila je Snežana Vukotić stručna saradnica za etnografsko nasljeđe.

„Dani evropske baštine“ kao dio velike evropske manifestacije kojom se nasljeđe promoviše kao zajednička baština evropskih naroda bila je prilika da se pokažu pozitivni primjeri održivog korišćenja i promocije rijetkih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Pored izrade drvenog splava i splavarenja, učesnici su imali takođe priliku da čuju i izvođača na tradicionalnom muzičkom instrumentu dvojnicama, kao i da probaju bogatu durmitorsku trpezu u domaćinstvu porodice Leković.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna