Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Promocija Ekološke kampanje Budi šampion!

Promocija Ekološke kampanje Budi šampion!

170912_kampanja_otpad_8_resize

U EU Info Centru u Podgorici, promovisana je danas, 12.09.2017. godine, Ekološka kampanja Budi šampion! Tim povodom, na Konferenciji za medije obratili su se ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Elvir Klica i trener ženske rukometne reprezentacije Dragan Adžić.

„Duboko svjesni značaja vrijednosti nacionalnih parkova, kao i činjenice da su prirodni ekosistemi danas više nego ikada suočeni sa mnogim problemima, neodgovorno odlaganje otpada okupilo nas je u cilju podizanja svijesti javnosti o pravilnom odlaganju, te su Nacionalni parkovi partneri Delegacije Evropske Unije i resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma u Ekološkoj kampanji Budi šampion!”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica u svom obraćanju, i dodao:

„Trudićemo se da planiranim programskim aktivnostima u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i punim kapacitetima svojih službi budemo primjer i snažnije utičemo na svijest građana, da podstičemo saradnju sa lokalnim upravama, lokalnim zajednicama i da podstičemo ovakva i slična partnerstva u cilju rješavanja brojnih izazova u vezi sa upravljanjem otpadom u Nacionalnim parkovima”.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, od 1. septembra organizuje dvomjesečnu ekološku kampanju „Budi šampion!“ Cilj kampanje, koju je Delegacija EU finansirala sa 130 hiljada eura, je podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada i smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

„Crna Gora je zemlja izuzetne ljepote. Ovo je vaša zemlja, a ta zemlja je u Evropi! Ovo je naša Evropa i naša planeta! Moramo njegovati ovu ljepotu i pobrinuti se za generacije koje dolaze. To nije samo posao vlade već je odgovornost svih. Zato ću još jednom ponoviti slogan: Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!" poručio je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

IMG_5321_resize

U okviru kampanje postavljeni su bilbordi na osamdeset lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore. Poruke kampanje Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion! promovišu članovi košarkaške i rukometne reprezentacije: Petar Kusovac, Nemanja Đurišić, Mihailo Radunović, Milena Raičević, Suzana Lazović, Đurđina Jauković i Dragan Adžić. Osim bilborda, da bace otpad na pravo mjesto građane će upozoravati dvadeset trajnih tabli postavljenih oko Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kampanju će pratiti razni sadržaji na društvenim mrežama i portalima.

„Blagosloveni smo na ovaj ili onaj način što nismo industrijski zagađeni ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom i učiniti je prihvatljivom za sve nas. Nama su naši preci ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da štetu ispravimo, dovoljno je da budemo i polušampioni, pa da to izgleda mnogo bolje‟, rekao je Pavle Radulović ministar održivog razvoja i turizma.

U cilju podizanja svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, promoterke kampanje će dijeliti platnene cegere sa sloganom Necu kesu! Imam ceger!

Učesnik kampanje, trener ženske rukometne reprezentacije, Dragan Adžić jasan je zašto je dio ovog projekta:

Što se tiče nas sportista apelujem na sve mlade da obratimo pažnju na to da li bacamo smeće iz auta kroz prozor ili da to ostavimo i bacimo kasnije tamo gdje je mjesto. Na taj način učinićemo nešto i za našu djecu. Ostavimo Crnu Goru čistiju potomcima i na taj način će sigurno biti i vrednija i cijenjenija", poručio je Adžić.

Na kraju kampanje predstavićemo rezultate istraživanja o navikama i načinima odlaganja otpada, nivou svijesti o prepoznavanju ekoloških problema koji mogu nastati neadekvatnim odlaganjem otpada, mišljenjima o uticaju zagađenja na opštu sliku o Crnoj Gori, kao i svijesti o ličnoj odgovornosti za rješavanje problema životne sredine stanovništva koje živi na lokacijama oko nacionalnih parkova prije i nakon kampanje Budi šampion!

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna