Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Posjetom Nacionalnom parku Lovćen predstavnici NP Švarcvald započeli posjetu crnogorskim nacionalnim parkovima

Posjetom Nacionalnom parku Lovćen predstavnici NP Švarcvald započeli posjetu crnogorskim nacionalnim parkovima

DSC_2546_resize

Dolaskom predstavnika NP Švarcvald Nacionalnom parku Lovćen, na Ivanova korita, (9.jula), započela je uzvratna studijska posjeta crnogorskim nacionalnim parkovima. Naime, nakon prve radne posjete Nacionalnom parku Švarcvald, marta ove godine, Javno preduzeće je pripremilo povratnu posjetu za predstavnike ovog njemačkog zaštićenog područja.


Ispred Nacionalnih parkova Crne Gore, na Ivanovim koritima, srdačnu dobrodošlicu uputili su predsjednica Upravnog odbora Azra Vuković, direktor JPNPCG Elvir Klica i direktor NP Lovćen Veselin Živanović.


Tom prilikom Azra Vuković je podsjetila da je posjeta predstavnika JPNPCG njemačkom nacionalnom parku tokom marta imala za cilj razmjenu iskustava, te upoznavanje sa načinom funkcionisanja zaštićenog područja Švarcvalda.


„Cilj ove posjete je da oformimo strateško partnerstvo na nivou NPCG i NP Švarcvald, da razmijenimo iskustva i napravimo čvrstu saradnju između ova dva parka koji su jako različiti s obzirom na činjenicu da naši nacionalni parkovi imaju dugu istoriju postojanja, kao i da turizam tek u zadnjim godinama počinje kao djelatnost da se više fokusira na same parkove, dok je u NP Švarcvald upravo suprotna priča. To područje je u Njemačkoj najprije prepoznato kao turistički potencijal i nakon toga je došlo, prije nekoliko godina, do formiranja nacionalnog parka. U tom smislu, postoji prostora za saradnju jer oni od nas očekuju da im pomognemo u dijelu zaštite prirode i svih aktivnosti koje sprovodimo u toj oblasti, dok mi od njih očekujemo da nam pomognu u djelu turističkih aktivnosti, promocije, te svega onoga po čemu je ovo područje jako prepoznatljivo u Njemačkoj.”

Direktor JPNPCG Elvir Klica istakao je da je posjeta NP Švarcvald od izuzetnog značaja za Crnu Goru i nacionalne parkove, jer osim promocije prirodnjih ljepota, kulturno-istorijskog blaga Crne Gore, ima za cilj uspostavljanje dugoročne saradnje u djelu razmjene iskutava iz oblasti zaštite i očuvanja prirodnih resursa.

Obilaskom naših parkova, kako je predviđeno ovom studijskom posjetom, počev od Lovćena gdje se danas nalazimo, bićete u prilici da upoznate zaštićena prirodna područja i upoznate se sa ljepotama koje pružaju Nacionalni parkovi.“

Takođe je istakao da je ono što izdvaja naše Parkove specifična turistička ponuda zasnovana na održivom turizmu:

Pješačenje i vožnja biciklima kroz predjele izvanrednih prirodnih ljepota, bogatstvo biodiverziteta, krstarenje najvećim balkanskim jezerom, rafting kroz najdublji kanjon Evrope, šetnja kroz jednu od posljednjih evropskih prašuma, jedinstveni doživljaji sa vidikovaca, osvajanje najviših vrhova Dinarida, samo su dio autentične turističke ponude naših parkova.“

lovcen_resize

Nakon obilaska Kotora, gosti iz Njemačke, zajedno sa zamjenikom ambasadora njemačke ambasade u Crnoj Gori, Uwe Meerkotterom, najprije su posjetili NP Lovćen. Tom prilikom predstavnik ambasade je izjavio da se nadaju uspostavljanju dugoročne saradnje između Nacionalnog parka Švarcvald i Nacionalnih parkova Crne Gore, kao i da iskustva njemačkog nacionalnog parka, posebno u oblasti turizma, mogu biti od velike koristi crnogorskim nacionalnim parkovima.

Na dobrodošlici Nacionalnih parkova Crne Gore zahvalio se direktor NP Švarcvald dr Wolfgang Schlund. Tom prilikom on je kazao da je po prvi put u Crnoj Gori i NP Lovćen.


„Zahvaljujem se Nacionalnim parkovima na srdačnoj dobrodošlici. Danas sam imao priliku da vidim izvanrednu prirodu i predjele ovdje u Crnoj Gori.” On je takođe kazao da “nacionalni parkovi Njemačke nemaju onu divljinu i divlju ljepotu kao što imaju crnogorski nacionalni parkovi”, kao i da će razmjenom iskustava uspostaviti čvršću saradnju koja će, kako se nadaju, doprinijeti razvoju daljih aktivnosti.


Nakon posjete NP Lovćen, slijede posjete NP Biogradskoj gori, NP Durmitor i NP Skadarsko jezero. Tokom putovanja kroz ova četiri nacionalna parka, predstavnici NP Švarcvald biće u prilici da se upoznaju sa načinom rada i funkcionisanja crnogorskih  zaštićenih prirodnih područja, kao i da posjete njihove najznačajnije turističke atrakcije kao što su Ivanova korita, Biogradsko jezero, rijeka Tara, Crno i Skadarsko jezero.

Nacionalni parkovi Crne Gore su područja izuzetne ljepote i rijetkih prirodnih vrijednosti. Obuhvataju oko 8% teritorije Crne Gore i predstavljaju njeno najznačajnije prirodno nasljeđe.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna