Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Katalog

Katalog

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Otvorena izložba “Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890-1940”

Otvorena izložba “Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890-1940”

Izložba “Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890-1940” istoričarke umjetnosti i stručne saradnice za kulturno istorijsko nasljeđe u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore Radmile Adžić otvorena je sinoć u Tvrđavi Trojica u Kotoru.

Ova izložba rezultat je saradnje JPNPCG, Pomorskog muzeja iz Kotora i Doma omladine Trojica i biće otvorena za sve zainteresovane do 5. maja 2017.

izlozba_trojica_1

„Proučavajući putopisnu literaturu o Lovćenu na razmeđu vjekova u kome se kao ilustrativni materijali počinju koristiti prvi snimci planine javila se ideja o  prikupljanju fotografija sa ovih prostora. Istraživanjem je sakupljen značajan materijal koji je bio inspiracija za štampanje kataloga i organizovanja prve izložbe na Cetinju krajem 2016. Kataloška i izložbena prezentacija koncipirane su na način da se dokumentarnim prikazom skrene pažnja dočara i oživi atmosfvera Lovćena sa kraja 19 i prve polovine 20. vijeka. Kataloški prikaz oko 150 probranih snimaka počinje nizom razglednica sa panoramskim vizurama Cetinja, sa Lovćenom u pozadini. Zatim se nižu predione i arhitektonske vrijednosti Ivanovih korita i Njeguša, gdje su brojni fotografi bilježili raznovrsne sekvence iz svakodnevnog života, jednog od najznačajnijih crnogorskih centara ondašnjeg perioda. Potom pažnju privlače razglednice iz Kotora, Tivta i Budve, na kojima dominira divlja ljepota lovćenskih padina i njima završava vizuelni vremeplov davno zaboravljenog vremena tog prostora“, kazala je autorka izložbe  Radmila Adžić.

izlozba_trojica_2

Izložbu je otvorio režiser Vladimir Perović.

„Ove slike ne donose samo prepoznavanje određenih mjesta i ljudi i sagledavanje njihovog izgleda nekad, nego bude i jednu navalu snažnih emocija. Ponuđene su nam stare razgledice i fotografije. One svjedoče, one dokumentuju, one ilustruju. Istoričari, geografi, etnolozi, antropolozi, botaničari, naći će na ovim slikama obilje materijala za svoja dalja proučavanja.

Siguran sam da svi znamo za pojam vista. To bi trebalo da bude otpilike dobar, širok, uzdignut pogled koji puca pred nama. I onaj koji nije blizak sa romanskim jezicima zna za srodne izraze: belavista, buenavista, belveder i tako dalje. A možete zamisliti, usred Katunske nahije, sve uz žestoke i opore toponime kao zaljut, manita rupa, naišao sam i na jedan, divan, možda najljepši, koji sam tamo čuo. Kad se putem od Grahova iziđe iznad Trešnjeva, pukne divan pogled, čini vam se vidite pola Katunske nahije. To mjesto ima naziv Dobrogled. U Crnoj Gori gdje god da okreneš pogled tu imaš dobrogled, o čemu na svoj način govori i večerašnja izložba.”, kazao je između ostalog  Perović.

O izložbi je govorilia Mileva Pejaković Vujošević direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

„Izložba je postavljena u staroj tvrđavi Trojica koja datira iz Mletačkog i Austrijskog perioda, a dobila je ime po crkvi Presvetog Trojstva u kojoj se liturgija obavljala po rimskom obredu na glagoljici u drugoj polovini 15. vijeka, a arhivski podaci govore da je u ovoj crkvi 1469. godine služio kotorski sveštenik Matej Glagoljaš. Zidove ovog kulturnog istorijskog zdanja večeras krase stare fotografije i razglednice koje datiraju iz perioda od 1890. do 1940.godine, a snimljene su sa visokog Lovćena jer su se sa njega najbolje mogle vidjeti različitosti tadašnje Crne Gore“, kazala je Pejaković.

Program je vodila i stihove kazivala pjesnikinja Dubravka Jovanović. U ime domaćina prisutnima se obratio mještanin Gojko Kustudić, koji je posebno zahvalio JPNPCG, Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, te Domu omladine Trojica na pomoći prilikom organizacije izložbe.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je solistica Dragana Bokan i učenice ŠOSMO „Vida Matjan“.

PR Služba

JPNPCG

 

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna