Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 





line

Katalog

Katalog

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Izložba fotografija i uručenje nagrada povodom foto takmičenja na temu „Močvarni dio Skadarskog jezera u ekstremnim uslovima"

Izložba fotografija i uručenje nagrada povodom foto takmičenja na temu „Močvarni dio Skadarskog jezera u ekstremnim uslovima"

Nacionalni parkovi Crne Gore povodom obilježavanja Dana vlažnih staništa organizovali su foto takmičenje koje je trajalo mjesec dana, a svi zainteresovani slali su fotografije močvarnog dijela NP Skadarsko jezero do 2. marta 2017.

Pristiglo je oko 120 fotografija, a posebno formirana komisija izabrala je 15 najboljih koje će biti izložene 22. marta, kada se širom svijeta obilježava Svjetski dan voda.

Svečano otvaranje izložbe i uručenje nagrada biće upriličeno u srijedu, 22. marta, u 13.00 časova, u Centru za posjetioce Nacionalnog parka Skadarsko jezero na Virpazaru.

foto_takmicenje

O najboljim fotografijama, kao i o prva tri mjesta odlučivala je posebno formirana komisija u sastavu Dejan Kalezić, fotograf i jedan od osnivača Foto kluba „PhotoCG“, Luka Zeković, fotoreporter i Nataša Kovačević, izvršna direktorica NVO Green Home.

Za prva tri mjesta obezbijeđene su nagrade:

- I mjesto - 100 eura

- II mjesto - 50 eura

- III mjesto - 30 eura

Tema Foto takmičenja, koje je organizovano povodom Svjetskog dana vlažnih područja, bila je „Močvarni dio Skadarskog jezera u ekstremnim uslovima“.

Nacionalni park Skadarsko jezero kao vlažno stanište od međunarodnog značaja uvršteno je 1995. godine u Ramsarsku listu kao 784. lokacija.

Ramsarski sekretarijat svake godine predlaže novu temu za obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa, kojom se ukazuje na neku od njihovih naročito značajnih uloga, a ovogodišnja tema je „Vlažna staništa za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa“.

U januaru 2013. godine, Tivatska solila, upisana su na  Ramsar listu kao 2.135 lokacija. Ukupna površina Ramsar područja u Crnoj Gori iznosi 20.150 ha.

Danas, Ramsar ima 169 zemalja potpisnica, 2.252 zaštićena predjela, koje zajedno pokrivaju preko 215 miliona hektara i predstavljaju najveću zaštićenu mrežu u svijetu.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna