Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

Katalog

Katalog

Obradujmo prirodu

obradujmo_prirodu_baner

You Tube

You_Tube

Facebook

Facebook_link

Brošura - monitoring

monitoring

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
prev
next

Aktuelno

Nadzornici Nacionalnih parkova Crne Gore

News image

Službe zaštite Nacionalih parkova Biogradska gora, Durmitor, Lovćen i Prokletije tokom zimskih mjeseci redovno vrše prihranu divljači. Da bi tokom hladnih dana, kada je sniježni pokrivač visok i dostupnost hr...

Opširnije

Aktuelno

Projekat Upravljanje šumama u Nacionalni

News image

Projekat koji ima za cilj unaprijeđenje metode upravljanja šumama pod nazivom "Upravljanje šumama u nacionalnim parkovima Crne Gore", a koji realizuje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uz pod...

Opširnije

Aktuelno

Nacionalni parkovi Crne Gore na Međunaro

News image

Nacionalni parkovi Crne Gore, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, predstaviće svoju ponudu na Međunarodnom sajmu odmora, kampinga, motoringa i turizma (CMT) u Štutgartu koji počinje danas i ...

Opširnije

Aktuelno

Upozorenje - Opasno hodanje po zaleđenom

News image

Nacionalni parkovi Crne Gore obavještavaju javnost da je uslijed veoma niskih temperatura priobalje Skadarskog jezera zaleđeno. S tim u vezi, apelujemo na sve građane, posebno na mještane, da se s...

Opširnije

Nacionalni Parkovi Crne Gore

np_logo

Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

Prostori nacionalnih parkova DurmitoraBiogradske goreSkadarskog jezeraLovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.

Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980. godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977. godine. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989. godine, a 1995. godine je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Takođe, od 2013. godine Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

 

Meteo

Mapa

mapa

Brošura - Aktivni odmor

Aktivni_odmor

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna