Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

Katalog

Katalog

Obradujmo prirodu

obradujmo_prirodu_baner

You Tube

You_Tube

Facebook

Facebook_link

Brošura - monitoring

monitoring

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
prev
next

Aktuelno

Saradnja NPCG i lokalnih zajednica u cil

News image

Prva radna sjednica Socio – ekonomskog foruma Nacionalnog parka Skadarsko jezero održana je danas 27.10.2016. godine u prostorijama NP Skadarsko jezero na Vranjini. Direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković i ...

Opširnije

Aktuelno

Služba zaštite NP Skadarsko jezero zapli

News image

Služba zaštite NP Skadarsko jezero, tokom svojih redovnih patrolnih aktivnosti, zaplijenila je juče (18.10.2016.) oko 50 mreža kojima su NN lica pokušala da, takozvanim građenjem, na nedozvoljen način izlove veću ...

Opširnije

Aktuelno

Prezentovani rezultati projekata koji se

News image

Predstavnice Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Nela Vešović Dubak i Hajdana Ilić Božović učestvovale su na konferenciji koja je održana u Nacionalnom parku Divjaka-Karavasta u Albaniji od 9. do 13...

Opširnije

Aktuelno

Donacija NR Kina omogućiće Službama zašt

News image

Vlada Narodne republike Kine, posredstvom Skupštine Crne Gore, donirala je danas Javnom preduzeću za nacionalne parkove 6 bespilotnih letjelica (dronova), 5 računara i svu propratnu opremu za njihovo korišćenje. Ovom značajnom ...

Opširnije

Nacionalni Parkovi Crne Gore

np_logo

Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

Prostori nacionalnih parkova DurmitoraBiogradske goreSkadarskog jezeraLovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.

Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980. godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977. godine. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989. godine, a 1995. godine je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Takođe, od 2013. godine Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

 

Meteo

Mapa

mapa

Brošura - Aktivni odmor

Aktivni_odmor

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna