Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

Katalog

Katalog

Obradujmo prirodu

obradujmo_prirodu_baner

You Tube

You_Tube

Facebook

Facebook_link

Brošura - monitoring

monitoring

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
prev
next

Aktuelno

Kuda za vikend - Nacionalni parkovi Crne

News image

Selo Godinje – Nacionalni park Skadarsko jezero Crmničko selo Godinje predstavlja jedinstvenu ruralnu cjelinu, koje predanje vezuje za 10. vijek i kneza Jovana Vladimira, koji je volio da boravi u ovom kr...

Opširnije

Aktuelno

Završena Međunarodna speleološka ekspedi

News image

Ovogodišnja ekspedicija „Zverinjačke rupe 2016.“, koja je održana u Nacionalnom parku Lovćen iznad Bokokotorskog zaliva, udružila je 23 učesnika iz 5 zemalja. Ekspedicija je počela krajem jula i trajala dvije ne...

Opširnije

Aktuelno

Kuda za vikend: Centri za posjetioce

News image

Pored raznovrsnih i brojnih prirodnih vrijednosti, Nacionalni parkovi Crne Gore posjeduju i Centre za posjetioce. Upoznavanje sa parkovima počinje upravo u njima i može se reći da na pravi način ...

Opširnije

Aktuelno

Četvrta sjednica Upravnog odbora

News image

Podgorica, 5. avgust 2016. godine, Uprava JPNPCG - Na Četvrtoj sjednici UO JPNPCG razmatrano je više od 20 tačaka Dnevnog reda i u uvodnom dijelu ukazano na neophodnost pune realizacije sv...

Opširnije

Nacionalni Parkovi Crne Gore

np_logo

Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

Prostori nacionalnih parkova DurmitoraBiogradske goreSkadarskog jezeraLovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.

Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980. godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977. godine. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989. godine, a 1995. godine je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Takođe, od 2013. godine Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

 

Meteo

Mapa

mapa

Brošura - Aktivni odmor

Aktivni_odmor

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna