Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

Novina

List_Crnogorski_nacionalni_parkovi_resize

Obradujmo prirodu

obradujmo_prirodu_baner

You Tube

You_Tube

Facebook

Facebook_link

Brošura - monitoring

monitoring

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
prev
next

Aktuelno

2. februar - Dan vlažnih staništa

News image

Drugog februara ove godine obilježava se 44. godina od potpisivanja Konvencije o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja (Ramsarske konvencije) od strane osamnaest država članica Ujedinjenih nacija u gradu Ramsaru ...

Opširnije

Aktuelno

Hodanje na krpaljama u NP Durmitor

News image

Prva markirana staza za hodanje na krpljama u NP Durmitor! Nacionalni parkovi Crne Gore su u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Planinarskim savezom Crne Gore i Gorskom ...

Opširnije

Aktuelno

Isplati se ulaganje u prirodni kapital

Intervju za Pobjedu: Zoran Mrdak, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove   Razvoj kvalitetne, savremene i inovativne turističke ponude u crnogorskim nacionalnim parkovima može povećati konkurentnost crnogorskog turističkog proizvoda i biti dodatna ...

Opširnije

Aktuelno

Informacija sa XXIX sjednice UO

Na XXIX sjednici Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore razmatrano je nekoliko tačaka dnevnog reda od kojih izdvajamo Informaciju o aktivnostima JP u periodu novembar-decembar, kao i Donošenje Finansijskog plana ...

Opširnije

Nacionalni Parkovi Crne Gore

np_logo

Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

Prostori nacionalnih parkova DurmitoraBiogradske goreSkadarskog jezeraLovćena i Prokletija čine oko 10 % teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.

Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980. godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977. godine. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989. godine, a 1995. godine je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Takođe, od 2013. godine Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

 

Meteo

Mapa

mapa

nlb001

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna